"Қарағанды қаласы әкімдігінің "Қарағанды қаласының…
"Ғ. Мұстафин атындағы ЖББМ" КММ

Қазақ тілін үйренеміз

Сөздің басы қатты болса, аяғы тәтті болады.
Если начало беседы горькое, конец её будет сладким
Сұрақ-жауап
Барлық жауаптар: 69
Жаңа сұрақтар: 10
Тамақтану мәдениеті

Сабақтың тақырыбы: Тамақтану мәдениеті.

Сабақтың мақсаты: оқушылардың  модуль бойынша алған білімдерін жинақтау.Тамақтану мәдениетін ойын түрінде қалыптастыру, дұрыс  тамақтануға, асты қадірлей білуге тәрбиелеу.

Сабақтың көрнекіліктері:  слайд-шоу, студияны ұйымдастыру.

Сабақтың түрі: Нәтиже сабақ.

Сабақтың типі: Дәстүрлі емес сабақ.

Сабақтың әдіс-тәсілдері:  Рөлдік ойын, тест,ақыл кеңестер.

 

                                  Сабақтың барысы:

Ұйымдастыру кезеңі.

Студияға келген қатысушылар, қонақтар.

Жүргізуші: - Сәлеметсіңдер ме құрметті студия қонақтары  және қатысушылар. Біздің бүгінгі « Тамақтану мәдениеті» туралы жүргізілетін хабарымызға қош  келдіңіздер.

Бұл хабарымызда дұрыс тамақтану, тамақтануды тиім ұйымдастыру, дастархан мәзірі жайын сөз етеміз.

-  Біздің студиямыздың қонақтары:

  1. Мейрамхана директоры –Коробков  Александр Евгеньевич
  2. Бірінші емхана дәрігері –Заремба Ксения Сергеевна
  3. Диетолог –дәрігер –Бобровская  Элеонора Игорьевна 

Жүргізуші:  - Бірінші сөз кезегін ресторан директорына беретін болғандықтан, хабарымызды ол мәзіріне қатысты сұхбаттан бастайық.

  • Сіздің мейрамханаңыз неше жыл жұмыс істейді?
  • 8 жыл жұмыс істейді.
  • Дастархан қалай жасалу керек?
  • Жақсы жасалып, жайлы отыратындай болуы керек. Дастархан әрқашан таза болуы тиіс.
  • Дастархан жасаудың ережелері бар ма?
  • Әрине белгілі бір ережелері бар.
  • Ол қандай ережелер?
  • Ең алдымен үстел үстіндегі ыдыс –аяқтың бәрі түзу сызықтың бойына орналасуы тиіс.
  • Ал, ол ішетін аспаптар: пышақты, шанышқыларды, қасықтарды қалай орналастыруға болады?
  • Барлық құралдар оңай алынатындай етіп орналастырады. Пышақты тәрелкенің оң жағына, шанышқыны сол жағына қояды.

Жүргізуші:

  • Сіздің мейрамханаңызда қай ұлттардың тағамдарын дайындайды?
  • Орыс, қазақ, грузин және еуропалық тағамдар әзірленеді.

Жүргізуші: - Сендер қай ұлттың тағамдарына тапсырыс берер едіңдер?

             Қазақша ет.

Жүргізуші: - Ал, қазақша ет туралы не білесіңдер?

  • Қазақша ет сыйлы қонақтарға ұсынатын тағамдарың бірі. Қонақтарға табақ тартуда –үлкен өнер.
  • Қазақша еттен кейін үлкен адамдар бата береді:

Дастарханымыз мол болсын

Денсаулыгымыз зор болсын

Не берсе де Алла қайырыммен берсін.

Жүргізуші: - Жақсы батаңызға рахмет!

«жаңбырменен жер көгерер,батаменен ел көгерер»- деген қазақтың мақалы бар .

  • Тағы қандай мақалдар білеміз?
  1. Сыйлап берсе суын іш.
  2. Асы бар, аяқтан аттама.
  3. Ас қадірін тоқ білмейді.
  4. Той тамағв тәтті.
  5. Ас –адамның арқауы.                                                             Жүргізуші: - Қазақ халқында мақалдармен қатар ттиым сөздер бірге жүреді:
  1. Асты жамандамайды.
  2. Қол жумай ас ішпейді.
  3. Аузында тамақ тұрғанда сөйлемейді.
  4. Тамақ үстінен аттамайды.
  5. Суды қарызға сұрамайды.

Жүргізуші:  - «көзің ауырса, қолыңды тый

Ішің ауырса, аузыңды тый»

  • Дұрыс тамақтанбаған жағдайда адам аурады.
  • Енді дұрыс тамақтану режимін сақтау туралы балалар дәрігеріне сөз берейік:

Дәрігер: біз тамақтану режимін білуіміз керек. Біз тамақты күнде бір мезгілде ішуіміз керек. Адам үнемі мөлшерден тыс тамақ ішсе, семіріп кетеді. Түрлі аурулардың алдын –алу үшін йодталған тұзды, сүт және сүттен өндірілген тағамды пайдалану қажет. Ал, жемістер мен көкөністерді көп жеген адамның денсаулығы жақсарады.

Жүргізуші: - Дұрыс айтасыз! Ал, жемістерде, көкөністерде қандай дәрумендер бар?

Лимонда–С, алмада –В, апельсинде –С, сәбізде –А, бұрышта –С, пиязда –АВС, қызанақта –АВ,сүзбеде –ДВ, сүтте –СД.

Жүргізуші: дәрумендер адамның ағзасы үшін пайдалы. Ал , шай мен кофе адамның бойын сергітеді .     

Жүргізуші:

  • Енді, кофе мен шай туралы мәлімет тыңдайық.

Оқушы: Шай Отаны –Қытай. Ол еуропаға кофемен бір ғасырда әкелінген. Қонаққа шай беру үшін арнаулы ыдыс керек. Шай қайнату үшін  шәйнектә алдын –ала ыстық сумен шайып алу керек. Шай адамға пайдалы.

  • Ең дәмді кофе оны ұнталған дәннен дайындайды. Кофенің дәнін қақпағы мықтап жабылатын ыдысқа сақтайды. Өйткені ол басқа заттың иәісін техз сіңіреді де, өзінің хош иісі мен дәмінен айырылады.
  • Тамақтың пайда, зияны туралы диетолог –дәрігер әңгімелейді.
  • Тамақтануды тиім ұйымдастыру:
  • Тамақты өте ыстық немесе өте салқын күйінде жеу зиян.
  • Тамақты белгілі бір реттікпен ішіп –жеу керек.
  • Түскі асты көкөністен тұратын жеңіл тағамнан бастаған жөн.
  • Сұйық тағамдар ас қортуды тездетеді.
  • Тамақты асықпай, майдалап шайнап жеу керек.

Жүргізуші: - Енді бірінші студиямызға келген қонақтардың ақыл –кеңестерінің нәтижесін тест түрінде байқап көрейік.

Деңгейлік  тест. 25 деңгейлік сұрақтардан тұрады.

Қорытынды.

І орын – 3 оқушы

ІІ орын – 4 оқушы

ІІІ орын – 5  оқушы

Жүргізуші: - Бүгінгі біздің студиямызға қонаққа келіп отырған ресторан директоры сыйластық ретінде өз визиткасын қалдырды.

Келіп тамашалағандарыңызға көптен –көп рахмет. Сау –саламат  болыңыздар!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Авторство: