Дұрыс тамақтану - үздік білім арқауы! Тамақтану – адам ағзасы үшін аса маңызды қажеттілік.біздің денсаулығымыз көбінесе қалай тамақтануымызға байланысты. Адам күш-қуат жұмсайды, соны қалпына келтіру үшін дұрыс тамақтану керек. Дұрыс тамақтану – денсаулық негізі. Өткен кезеңнің данышпан адамдары «Біз тамақтану үшін өмір сүрмейміз, өмір сүру үшін тамақтанамыз»деген. Дұрыс тамақтану дегеніміз бұл аз-аздан әр-түрлі тамақтарды қабылдау. Ағза үшін жұмыс атқарады, сондықтан уақытылы тамақтануды талап етеді. Ағзада қоректік заттар қарапайым заттарға ыдырайды да, қуат бөліп шығарады. Тағам өнімдері өсімдік және жануартекті болады. Өсімдіктекті тағамдарға: жемістер мен көкеністер, нан, қант, өсімдік майы жатады. Жануартекті тағамдарға: ет, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, балық, құс еті, сары май жатады.
Тамақты жеткіліксіз, артық мөлшерде ішу ағза үшін зиянды. Балалардың күнделікті тағамында жеміс-жидектер, витаминдер көп болуы тиіс. «Витамин» терминін американ ғалымы Казимир Фуик ойлап тапқан. Ол күріш дәнінің сыртындаға қабықшасын ағзаға қажетті деп есептеп, «vita» сөзі(өмір) мен «амин» сөзін қосып, витамин деп атаған. А витамині сәбізді, алмада көп болады, ол көздің көруін жақсартады. Орамжапырақта С витамині көп, оның көмегімен тістерің мықты және әдемі қалпында сақталады. Салат жапырағында болатын В витамині ұйқыны жақсартып, көңіл-күйді көтереді. Адам белгілі бір мөлшерде күніне 4-5 рет уақытылы тамақтану қажет. Салауатты тамақтану - халық денсаулығын , балалардың дұрыс өсуі мен дамуын қамтамасыз ететін , физикалық және ақыл –ойдың дұрыс дамуын , жұмысқа қабілеттілікті нығайтатын , алиментарлық аурулардың алдын алу, әлеуметтік – экономикалық дамуды , ұлттық қауіпсіздігін анықтайтын бірден-бір және басты факторлары болып табылады. Тамақтану сауаттылығының бес негізі бар: 1) Тамақ құрамында негізгі қоректік заттардың болуы (белок, май, көмірсу); 2) Тамақ рационында қосымша заттардың болуы (витаминдер, микроэлементтер); 3) Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық күйіне, табиғат климатына байланысты; 4) Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің мөлшерін сақтау; 5) Тамақтанудың санитарлық – гигиеналық нормаға сай болуы. Біздің ағзамызға тағаммен бірге көп мөлшерде мынадай заттектер түсіп отыру қажет: белок, май, көмірсу, дәрумендер, микроэлементтер, минералды заттектер. Ол өз кезегінде ағзамыздағы тіндер мен жасушалардың үнемі жаңарып, дамуын қамтамасыз етеді және де энергия көзі болып табылады. Адамның тұтынатын тамағы, яғни ішетін асы оның жұмсайтын энергиясымен сәйкесу керек.
ПЛАН мероприятий по организации горячего питания обучающихся в СОШ № 65 на 2015 -2016 уч.год.
№ | МЕРОПРИЯТИЯ | Сроки исполнения | Ответственные | Форма завершения |
1 | Издание приказов об организации питания обучающихся | до 02.09.2014г. | Орынтаева Ж. Ж. | Приказ |
2 | Обеспечить выполнение санитарных правил «Санитарно-эпидемиологические требования к объектам воспитания и образования детей и подростков», утвержд. ППРК № 1684 от 30.12.2012г. | В течение года | Орынтаева Ж. Ж. Рустемова А. М. | Информация в вышестоящие органы |
3 | Утверждение графика питания учащихся. | Раз в четверть | Орынтаева Ж. Ж. | График питания |
4 | Обеспечение соблюдения меню, утверждённого УГСЭН Октябрьского района | постоянно | Смольникова О. Н. Орынтаева Ж. Ж. Рустемова А. М. | Информация в отдел образования |
5 | Организация горячего питания для уч-ся 1-11 классов из малообеспеченных семей | В течение учебного года | Орынтаева Ж. Ж. Нарешова С. Х. | приказ |
6 | Контроль за организацией питания | В течение учебного года | Орынтаева Ж.Ж. Рустемова А. М. | Информация в отдел образования |
7 | Осуществление санитарно-просветительской работы по здоровому питанию | В течение учебного года | Работники ОЦФЗОЖ Орынтаева Ж. Ж. Назарова Л. М. Рустемова А. М. | Информация в отдел образования |
8 | Осуществление мониторинга охвата школьников горячим и буфетным питанием и состоянием их здоровья | В течение учебного года | Орынтаева Ж. Ж. Нарешова С. Х. Рустемова А. М. | Информация в отдел образования |
9 | Проведение Дня здорового питания под девизом «Мы выбираем здоровое питание» | Сентябрь 2014г. | Работники ОЦФЗОЖ Назарова Л. М. Рустемова А. М. | Информация в отдел образования |
10 | Рассмотрение вопросов организации питания учащихся на совещании при директоре, родительских собраниях, заседаниях Попечительского совета | В течение учебного года | Орынтаева Ж. Ж. | Справки о состоянии организации питания |
11 | Ежедневно контролировать закладку продукции и производить пробу готовой пищи. | постоянно | Рустемова А. М. | Записи в журнале |
12 | Зав.производством вывешивать еженедельноеменю, утвержденное директором. | ежедневно | Каримжанова Г. К. | |
13 | Работникам столовой вести соответствующую документацию по питанию. | постоянно | Каримжанова Г. К. | |
14 | Работникам столовой соблюдать питьевой режим. | постоянно | Каримжанова Г. К. | |
15 | Уборщиков служебных помещений Тусупбаеву Г., Ахметову Б. обязать производить влажную уборку после каждого приема пищи. | ежедневно | Майтанова А. Б. | |
16 | Оформить стенд «Уголок повара» | постоянно | Каримжанова Г. К. | стенд |
17 | Организовать дежурство администрации, учителей в столовой | постоянно | Орынтаева Ж. Ж. | графики дежурства учителей, администрации |
Бастауыш мектеп оқушыларының тамақтануының кестесі 1 АУЫСЫМ.
Уақыты | 9.35 | 10.10 | 10.30 | 10.50 |
Сыныптар | 4 «Ә» | 1 «А» | 1 «Ж» | 1 «Д» |
4 «В» | 1 «Б» | 1 «Ә» | 1 «Е» | |
4 «Д» | 1 «В» | 1 «Г» | ||
4 «А» | 1 «Е» | 4 «Г» | ||
4 «Б» |
2 АУЫСЫМ.
Уақыты | 14.45 | 15.35 |
Сыныптар | 3 «Б» | 2 «А» |
3 «В» | 2 «Б» | |
3 «Г» | 2 «В» | |
3 «Ә» | 2 «Г» | |
3 «А» | 2 «Ә» | |
2 «Д» | ||
2 «Е» |
Жалпы оқу қорынан тамақтанатын оқушылардың тамақтану кестесі
Ауысым | 1 ауысым | 2 ауысым |
Уақыты | 9.35 |
15.35 |