Қарағанды қаласы әкімдігінің "Қарағанды қаласының…
№32 ЖББМ КММ

Қазақ тілін үйренеміз

Бірінші, алғашқы
первый.
Сұрақ-жауап
Барлық жауаптар: 192
Жаңа сұрақтар: 7

Мектептегі тамақтану

2017 жылғы 9 қаңтарынан бастап ММ ұйымдарында тамақтандыру Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің м.а.2015 жылғы 31 желтоқсан күнгі  № 717 бұйрығымен бекітілген, орта білім беру ұйымдарының оқушыларына тамақтану ұйымдастыру Ережелерінің 68 б. сәйкес іске асырылады.

 

Бракераж комисиясының жұмысы туралы жалпы ережелер

Тауарлар мен қызмет көрсету жоспарын алу

 

Салауатты тамақтану ережелері

1.Бала әр түрлі азық түлік өнімдерін жеуі қажет. Күнделікті баланың рационында азық түлік өнімдерінің 15 атауы құрамында болуы керек.  Апта бойы тамақтану рационы түрлі тамақтану өнімдерінің 30 атауынан кем болмауы қажет.  

2. Әр күн сайын баланың тамақтану рационында келесі азық түліктер болуы қажет: ет, сары май, сүт, нан, жармалар, балғын көкіністер мен жемістер. Азық түліктер саны: балық, жұмыртқа, қаймақ, ірімшік және басқа да ашыған сүт өнімдері, сыр – әр күн сайынғы тамақ рационына енулері міндетті емес, апта бойы 2-3 рет міндетті түрде болуы керек.

3. Бала күні бойы 4 рет тамақтануы қажет.     

4. Бірінші ауысым оқушылары таңертеңгі асты үйде ішу керек (үйде, мектепке барар алдында), мектепте  - ыстық таңертеңгі ас, сабақ аяқталған соң – түскі ас, кешкі ас.

5. Жастарына сәйкес балалар үшін ұсынылған, дәруменді-минералды комплекстерді бала кезең аралықтарында алуы қажет.   

6. Тамақтану тыныш жағдайда жүруі қажет.   

7. Егер балада дене салмағы жетпей немесе артық болғанда, дәрігердің консультациясы қажет, нормадан дамудағы ауытқу дәрежесін ескере отырып, ондай жағдайда тамақтану рационын түзету қажет.    

8. Спортпен айналасатын оқушының тамақтану рационы физикалық жүктемелер көлемін ескере отырып түзетілуі керек.