Қарағанды қаласы әкімдігінің "Қарағанды қаласы…
"№64 НОМ" КММ

Learning the Kazakh language

Аймақ, аудан
площадь, территория.
Question answer
Всего ответов: 33
Новых вопросов: 4

Дұрыс тамақтану

Дұрыс тамақтану (дұрыс тамақтану, ағылш. healthy diet) - адамның денсаулығын нығайтуға және аурулардың алдын алуға ықпал ететін, оның өсуін, қалыпты дамуын және өмірлік белсенділігін қамтамасыз ететін тамақтану. Тұрақты жаттығулармен бірге дұрыс тамақтану ережелерін сақтау созылмалы аурулар мен семіздік, жүрек-тамыр аурулары, қант диабеті, жоғары қан қысымы және қатерлі ісік сияқты аурулардың қаупін азайтады

 
 
 
Мектеп асханалары мен буфеттері, ең алдымен, жоғары тағамдық және биологиялық құндылығы бар табиғи тағаммен қамтамасыз етілуі керек.
 
Халықтың мектептегі тамақтануында санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы нормативтік құқықтық актілерге тыйым салынады:
 
1) Пайдалану:
 
емес сүт өнімдері; термиялық өңдеусіз сүзбе мен қаймақ; суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті; ауыл шаруашылығы жануарларының аурулары бойынша қолайсыз шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері; тілді, жүректі, бауырды қоспағанда, өнімді жануарлар мен құстың қосалқы өнімдері ; механикалық жолмен сүйектен айырған өнімді жануарлар еті мен құс еті; құс етінен жасалған коллагені бар шикізат; қайта мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстың сойылған өнімдері; генетикалық түрлендірілген шикізат және (немесе) құрамында; жоғары және бірінші сұрыпты йодталмаған тұз бен құрамында темір бар дәрумендермен, минералдармен байытылмаған (сұрыпталмаған) бидай ұны; банкалардың герметикалығы бұзылған консервілер, бомбажды консервілер, тот басқан, деформацияланған, заттаңбасы жоқ банкалар; алдыңғы қабылдаулардан қалған тамақ қалдықтары, сондай-ақ бір күн бұрын дайындалған тамақ өнімдері; саңырауқұлақтар; өнеркәсіптік емес (үйде) дайындалған тамақ өнімдері; ащы тұздықтар, кетчуптар, жанып тұрған дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша), сірке суы; табиғи кофе;
 
2) мектеп асханасында дайындау және сату:
 
йогурт, сүзбе, айран; толтырылған құймақтар; флотский макарон; зельцев, форшмаков, сілікпе, паштеттер; кремі бар кондитерлік өнімдер; Морс, квас; терең қуырылған өнімдер; жұмсақ қайнатылған жұмыртқа, жұмыртқа – глазунь; күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар; қаймақ пен майонез қосылған салаттар; окрошкалар; тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізінде бірінші және екінші тағамдар;
 
3) іске асыру:
 
фаст - фуд-гамбургерлер, хот-дог, чипсы, кептірілген нан, кириешек және басқа да өнімдер; құрамына жасанды бояғыштар, консерванттар, хош иістендіргіштер, дәм күшейткіштер, тәттілендіргіштер кіретін тамақ өнімдері (тәтті сусындар, сүт-шоколад батончиктері мен печеньелер, шикідей ысталған (етті гастрономиялық өнімдер, шұжықтар және басқалар).
 
Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Қоғамдық денсаулық сақтау комитеті ата-аналардың мектеп асханасына баруға құқығы бар екенін хабарлайды. Қандай да бір бұзушылықтар анықталған жағдайда, ата-аналар ҚР ДСМ Қоғамдық денсаулық сақтау комитетіне, сондай-ақ оның аумақтық бөлімшелеріне жүгіне алады (әр өңірдің ҚДСБ байланыс деректері сайтта көрсетілген kooz.dsm.gov.kz/ru аумақтық департаменттер бөлімінде).
 
 
 
Дұрыс тамақтану бойынша кеңестер

Азық-түліктің калориясын және дене салмағын мұқият қадағалаңыз. Майлардан энергия алуды шектеңіз. Қаныққан майлар (жануарлар, қатты өсімдік майлары) — тұтынылатын майдың 1/3 дейін, майдың қалған 2/3 бөлігі қанықпаған, сұйық майлар болуы керек. Сүт және сүт өнімдерін тұтынған кезде артықшылық беру керек майы аз тағамдарға артықшылық беріңіз күнделікті диетадағы жемістердің, көкөністердің, тұтас дәндердің, бұршақ дақылдарының және жаңғақтардың үлесін арттыруға тырысыңыз. Бұл тағамнан барлық энергияның 50-60% алынуы керек. Диетадағы нанның, жарманың, ұнның үштен бірі микронутриенттермен байытылған тағам болуы керек. Қарапайым көмірсулардың (қант, бал, тәтті газдалған сусындар) қолданылуын шектеңіз — күніне 30-40 г аспайды. Ас тұзын қолдануды шектеңіз және тек йодталған тұзды ішіңіз. Денені физиологиялық мөлшерде дәрумендермен, соның ішінде антиоксиданттармен (А,С, Е дәрумендері), фолий қышқылымен қамтамасыз етуге тырысыңыз. Егер сіздің диетаңызда тамақтан дәрумендердің жеткілікті мөлшері болмаса, мезгіл-мезгіл мультивитаминдер мен қосымша D дәрумені қабылдауға болады. Диеталар туралы дәрігермен кеңесіңіз, тек беделді Денсаулық сақтау мекемелері әзірлеген диеталарға сеніңіз.