«Қарағанды облысы білім басқармасының Қарағанды…
"№13 ҚББМО " КММ

Cooking Club

Аспаздық – өз алдына бір сала, мамандық. Өнердің түрі көп. Дегенмен астың қадірін білу, дәмін сезіну, адамға тағам арқылы қуаныш сыйлай білу – басқа дүние.

Пайдалы істі көтеріңкі көңіл күймен ұштастыра білетін жаңа «Cooking Club» үйірмесінің басты мақсаты – оқушыларды әртүрлі тағамдарды дайындауға үйрету, аспаздық өнердің қыр-сыры мен әлем халықтарының дәмханасымен таныстыру, осыған қоса дұрыс тамақтану негіздерін насихаттау.

«Cooking club» жобасы тағам дайындауды үйренуге алғашқы қадам жасап жүрген қатысушыларды ас үй шаруашылығымен таныстырады, үнемді болуға үйретеді.

Жоба жұмысы өзектілігінің бірі бала-мектеп-ата-ана қарым-қатынасын нығайту болып табылады. Отбасы - біздің қоғамымыздың құндылықтарын сақтаудың аса маңызды институты. Ұрпақтар сабақтастығы, жасы үлкендерге құрмет көрсету, балаларға қамқор болу, ынтымақтастық, еңбексүйгіштік пен білімге құштарлық дәл отбасында қалыптасады. Отбасын нығайту мен дәстүрлерді сақтау - мемлекетіміздің дамыуының кепілі. Сондықтан да біз отбасының мерейін барынша үстем ете беруіміз керек. Ата-аналарды шебер-сабақтарға қонақ ретінде шақыру арқылы берілетін тәлім-тәрбие үрдісін жетілдіру, жұмыс мәдениетін ұстану, адамдар арасындағы адамгершілік қарым-қатынастарды жаңарту, отбасылық құндылықтармен бөлісу, еңбек өнімділігін арттыруға ынталандыру міндеттері жүзеге асады.

Әр баланың өмірінде көптеген мерекелер болады, балалар мұндай шараны дұрыс ұйымдастырып, дастарханды жабдықтап, мерекелік ас мәзірін дайындауды қалайды. Қыз, ұл бала болса да балалық шағында шағын мерекелерді өткізуді білсе, болашақта отбасылық іс-шараға, дәстүрлі мерекеге дайындала алады, қонақжай үй иесі бола алады. 

 

***

Донер кебабын дайындау

Күні: 11.10.2019

 

Шаурма - түрік дөнер-кебаб ыдысының орыс тіліндегі атауы, ол аударғанда «қуырылған етті» білдіреді. Бұл тағамды Махмұт Аюгун деген түрік ойлап тапқанына қарамастан, оның туған жері - Берлин. Бұл қаланың мейрамханаларыныңбірінде алғаш рет қой еті сарымсақ соусымен және француз фри картобымен,  салат гарнирімен бірге берілген. Бұл ингредиенттердің барлығы жұқа нанға оралған.

Бастапқыда Махмұт Айған ет, күріш және салаттан жасалған кебабты тамашалады. Бірақ Германияға келгенде, ол лавашты орап, ыдысты сәл өзгертуге шешім қабылдады. Бұл бүкіл әлемде кеңінен танымал болатын өте қолайлы жылдам тағамды жасауға мүмкіндік берді.

Осы тағамның ең дәмді рецепттерін қарастырыңыз.

Дәстүрлі Донер Кебаб.

Құрамы:

400 г тауықеті; 1 пияз; 1 қасық томат кетчупы; Майонез (1ас қасық); Тұздалған орамжапырақ; Қияр; Фри картоп; Дәмдеуіштер, тұз.

Дайындау.

Тауық етін жұқа стейктермен кесіп, біраз соққыға жығып, контейнерге салыңыз, дәмдеуіштерді молынан себіңіз және бірнеше сағат бойы тұздаңыз. Тұздалған етті құрғақ табаға қуырыңыз.

Пиязды турап, оған томат пастасын, дәмдеуіштерді, тұзды қосып, жақсылап араластырыңыз. Қиярды өз қалауыңыз бойынша тураңыз (жартылай шеңбер немесе жолақтап). Жұқа нанды жайып, тұздықты жағып, бір тізбек бойымен ингредиенттерді қойып шығыңыз (ет, фри,  орамжапырақ, қияр). Донерді осы жұқа нанға ораңыз. Екі шетін бүктеуден бастаңыз.

Қызып тұрған табаға май жақпай-ақ донерді қойып, үстін ауыр нәрсемен басып,  қытырлақ болғанша дейін қуырыңыз. Екінші жағын да осылай қызартасыз.

Ас дәмді болсын!

Пайдалы кеңестер

Шаурманы дайындағанда, жаңа пісірілген лавашты сатып алу жақсы.

 

Шаурма келесі соустармен жақсы үйлеседі: сарымсақ, карри, түрік дәмді, қышқыл, қыша-бал.

  

   

 

 

***

18.10.2019 г.

МАСТЕР-КЛАСС «ПРИГОТОВЛЕНИЕ ПИЦЦЫ»

 

Цель проведения мастер-класса:

-привлечь учащихся в свободное время к проведению мероприятий по приготовлению различных кондитерских изделий;

-научить работать с тестом;

-прививать эстетический вкус и трудолюбие

Задачи:

Познакомить обучающихся со способами приготовления и оформления пиццы; Создать условия для творческой работы.

  

 

***

Предлагаем приготовить "Португальское печенье" и побаловать своих близких этой простой, но очень вкусной домашней выпечкой. Рецепт простого, но очень вкусного печенья!

 

Печенье готовится из минимального набора продуктов и буквально за 30 минут. Нежное, хрупкое, буквально тает во рту!

Описание приготовления:

Основу многих португальских десертов составляют желтки и большое количество сахара. В качестве пряностей можно добавить корицу, ваниль или цедру лимона. Печенье получается с нежно-сливочным вкусом, чуть хрустящее и буквально тающее во рту...

Ингредиенты:

Сливочное масло — 100 грамм

Желток яичный — 1 штука

Сахар — 4 ст. ложки (плюс для обваливания)

Мука — 170 грамм

Подготовьте все ингредиенты. Соедините мягкое сливочное масло, сахар и желток. Перетрите все вместе вилкой или руками. Добавьте муку. Замесите однородное мягкое тесто.

Теперь, руками отщипывая от теста кусочки, скатайте печенье в форме длинных брусочков. Печенье не обязательно должно быть одной длины, размер вообще зависит от ваших предпочтений. Обваляйте печенье в сахаре со всех сторон и выложите на противень, застеленный пергаментом или силиконовым ковриком. Выпекайте при температуре 200 градусов около 15 минут.

Португальское печенье готово. Печенье получается хрупкое и очень нежное, с чаем, кофе или молоком - очень вкусно!

Приятного аппетита!

 

***

Ата-ана айдары. 5 "ә" сыныбының ата-аналарынан "Күзгі береке" салат жасау мастер-класы.     

            

 

 

***

Изделия из теста. Приготовления картофельного и творожного пирога.

 

 

***

Кекс дайындау әдісі.
Қажетті заттар:
-жұмыртқа;
-қант;
-ас содасы;
-ас тұзы;
-айран;
-сұйық май;
-ұн;
Жұмыртқа мен қантты көпіртіп араластыру, тұз, ас содасын салу, сұйық май мен айранды құйып жақсылап араластыру. Қамыр қаймақ сияқты сұйықтау болған соң, ыдыстарды майлап, жартылай құю. 180о градусқа қойып, пісіру.

 

***

Ашытылған қамырмен жұмыс. Самса, етті тоқаш дайындау.