Қарағанды облысы білім басқармасының Қарағанды…
«Алпамыс» бөбекжайы

Бракераждық комиссия

ЕРЕЖЕ

бракераждық комиссия туралы

1. Жалпы ережелер

1.1. Білім беру мекемесін басқарудың алқалылық дара басшылық принциптеріне негізделе отырып, сондай-ақ КМҚК "Алпамыс" бөбекжайы Жарғысына (бұдан әрі мәтін бойынша МДҰ) сәйкес, мыналарды жүзеге асыру мақсатында: балалардың дұрыс тамақтануын, жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасын және тағамды дайындау және тарату кезінде санитарлық-гигиеналық талаптардың сақталуын бақылау МДҰ-да бракераждық комиссия құрылады және әрекет етеді.

1.2. Бракераждық комиссия МДҰ әкімшілігімен және кәсіподақ комитеттерімен, сондай-ақ МДҰ ата-аналар қауымдастығының өкілдерімен тығыз байланыста жұмыс істейді.

2. Бракераждық комиссияны құру тәртібі және оның құрамы

2.1. Бракераждық комиссия МДҰ жалпы жиналысында құрылады. Комиссия құрамы, оның өкілеттік мерзімі МДҰ меңгерушісінің бұйрығымен бекітіледі.

2.2. Бракераждық комиссия 3-4 мүшеден тұрады. Комиссияның құрамына кіреді:

- МДҰидректоры (комиссия төрағасы); 

-Диет - бике; 

-МДҰ кәсіподақ комитетінің мүшесі; 

-Ата-аналар комитетінің өкілдері

3. Комиссияның өкілеттігі

3.1. Бракераждық комиссия:

- Тамақ өнімдерін тасымалдау, жеткізу және түсіру кезінде санитарлық-гигиеналық нормалардың сақталуын бақылауды жүзеге асырады;

-тамақ өнімдерін сақтауға арналған қойма және басқа да үй-жайлардың жарамдылығын, сондай-ақ оларды сақтау ережелері мен шарттарын сақтауды тексереді;

- диеталық бике күн сайын мәзір-жаймалардың дұрыс құрылуын қадағалайды;

- ас блогындағы жұмысты ұйымдастыруды бақылайды;

- тамақ өнімдерін өткізу мерзімін және тамақ дайындау сапасын бақылауды жүзеге асырады;

- негізгі тағамдық заттардағы балалардың физиологиялық қажеттіліктеріне тамақ сәйкестігін тексереді;

- ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауын қадағалайды;

- негізгі өнімдерді салу кезінде мезгіл-мезгіл бар, тағамның шығуын тексереді;

- тамақты органолептикалық бағалауды жүргізеді, яғни оның иісін, дәмін, түсін, консистенциясын, қаттылығын, шырынын және т. б. анықтайды.;

- дайындалған тамақтану көлемінің бір реттік порция көлеміне және балалар санына сәйкестігін тексереді.

4. МДҰ-да тамақтандыруды ұйымдастыруды бағалау

4.1. Тағамдардың шығуын, олардың сапасын тексеру нәтижелері бракераж журналында көрсетіледі. Қандай да бір бұзушылықтар, ескертулер анықталған жағдайда бракераж комиссиясы ескертулерді жою бойынша қажетті шаралар қабылданғанға дейін дайын тағамды топтарға беруді тоқтата тұруға құқылы.

4.2. Балалардың тамақтануын ұйымдастыруда комиссия белгілеген ес-кертулер мен бұзушылықтар бракераждық журналға енгізіледі.

4.3. МДҰ әкімшілігі қызметкерлердің лауазымдық жалақыларына үстемеақылар белгілеу кезінде не сыйлық беру кезінде тамақтандыруды ұйымдастырудағы осы бағалау критерийлерін ескеруге құқылы.

4.4. МДҰ әкімшілігі бракераж комиссиясының қызметіне жәрдемдесуге және комиссия анықтаған бұзушылықтар мен ескертулерді жоюға шаралар қолдануға міндетті.

4.5. Бракераж журналын жүргізу диетаға мейірбикеге жүктеледі.