Жағдайғасайтамақтанбау көптеген ауруға шалдықтыратын басты себептердің бірі болып саналады. Соңғы жылдары өмір сүру салтының өзгеруіне байланысты ел арасында жұқпалы емесалиментарлық аурулар(жүрек-қантамыраурулары, диабет, семіздік, анемия, зоб, ісіктіңкейбіртүрлері, т.б.) саныкөбейіпкетті.Ұзақөмірсүруүшін, сондай-ақжасұрпақтыңдұрысдамып, өсуі үшін тиімді тамақтанудың және азық-түлікті зиянды контаминанттардан қорғаудың маңызы ерекше. Тиімді тамақтану дегеніміз – тамақ ішу режимін бұзбай, күнделікті рациондағы негізгі қоректік заттар мен биобелсенді заттардың организмге қажетті үйлесімдігін сақтай отырып, энергия кірісі мен шығынының тепе- теңдігін сақтау. Құрамында белок, май, витамин, минералды тұз, әсiресе, темiр тұзы бар ет организм үшiн өте пайдалы. Еттi шамадан тыс, әсiресе, жатар алдында көп жеп, сорпасын iшу бүйрек пен жүйке жүйесiне, бауырға ауыр соғады. Көп жеген еттi қорыту үшiн асқазаннан мөлшерден артық сөл бөлiнiп, оның соңы асқазан жарасы (гастрит) ауруына соғуы ықтимал. Орта жастағы адам үшiн тәулiгiне 150-200 грамм ет жеткiлiктi. Балық тағамдарын жиiрек пайдалану тиiмдi, олар ағзаға өте пайдалы. Оның үстiне, балық етi мал етiне қарағанда ағзаға жеңiл және тез сiңедi. Балық етiнде А дәруменi мен қанықпаған май қышқылдары бар.Жемiс пен көкөнiстер iшек-қарын қызметiн жақсартып, iш жүргiзудi реттеп отыруға көмектеседi, ас қорыту жүйесiнiң жұмысын жақсартуға жәрдемдеседi.
Контакты