Қарағанды қаласы әкімдігінің "Қарағанды қаласының…
"№48 ЖББМ" КММ

Қазақ тілін үйренеміз

Алдымен, әуелі
сначала, сперва.
Сұрақ-жауап
Барлық жауаптар: 92
Жаңа сұрақтар: 4

Дұрыс тамақтану

САЛАУАТТЫ ӨМІР САЛТЫ ДЕГЕН НЕ?

        Адамның жаны да, тәні де сау болуы керек. Бейтарап емес, белсенді өмір сүруі керек. Денсаулықты нығайту тәсілдерінің бірі – дене шынықтыру. Әрбір адам дене шынықтыру жаттығуларының пайдалы екенін біледі.Бірақ барлығына әлі олар өмір бойғы серігі емес. Дене шынықтыру жаттығуларын әрдайым және тиімді қолдану денсаулықты нығайтуға, жалпы жұмысқа қабілеттілікті жоғарылатуға, адам ағзасының қоршаған ортаның қолайсыз факторларына бейімделуіне себін тигізеді.    

              Томат

Бұл өсімтіктің отаны-Америка(Перу)

Оны халық медицинасында зат алмасудың  бұзылуы, витаминнің азаюы, жүрек тамырлары мен асқазан-ішек ауруларының алдын-алуда қолданылады. бұл шырын асқазанның жарасына, ішек ауруларына пайдасы зор. Қызанақтың дәмі мен тиімділігі ағзаға өте пайдалы.

              Таңқурай

Таңқурай тосабы қатты суық тигенде пайдалы. Жаңа жинаған таңқурай тәбетін ашып асқазан мен ішек жұмысын жақсартады. Ол ыстықты түсіруге өте пайдалы, ал кептірілген түрі, шай ретінде қайнатылған,ыстықты төмендетеді.Оның жапырақтарының қайнатылып, тұнба жасалған түрі терідегі бөрткенге әсер етеді.

                                        Дені сау тағам дегеніміз не?

Ұтымды тамақтану құрамында минералдық затттар, май, май қышқылы, белок пен витаминдер бар. Егер адам ағзасында негізгі пайдалы элементтер жеткіліксіз болса, адамның өсуі мен дамуы тежеліп, зат алмасуы бұзылады, жұқпалы ауруларға шалдығу қауіпі басым болып жүрек ауруына , обырауруына шалдығуы ықтимал. 

Ақуыз(белок) ағзаның өсуі мен дамуын қамтамасыз етеді.

Ақуыз(горох) бұржақ, фасоль, жаңғақ жұмыртқа, май балық өнімдерінде мол.Углевод арқылы ағза -күш-қуат алады. Ол нан тағамдарында , картоп, банан, бал, қант, және дәнді дақылдарда кездеседі.

Витамин адамды ауру-сырқаттан қорғайды. Ол жеміс-жидек, көкеністе мол.Ағзаға керекті микроэлементтер тағам арқылы ағзаға тарайды. 

                Микроэлементтердің жеткіліксіз болуы неге әкеледі?

Негізгі витаминдер мен минералдық элементтердің жеткіліксіз болуы, ақыл-есіне әсер етіп, зоб ауруы мен ақыл-есі кемтарлығына әкеліп соғады.Темірдің жеткіліксіздігі қан аздығына, біліміне әсер етіп бойынның қан аздығына, біліміне әсер етіп бойының өсуі тежеледі, үнемі шаршап-шалдығуға, дене және ақыл-ой дамуының жеткіліксіздігіне әкеліп соғады. Кальций жетіспеуі-рахитке акеледі..Тіс, тырнақтың бұзылуына әсер етеді.

Осы аурулардың алдын-алу үшін қажетті заттар: йодталғантұзды, сүт және сүт тағамдарын, ет, алма,балық, бауыр,және теңіз тағамдарын пайдалану қажет

Дұрыс тамақтану дегеніміз не?

Дұрыс тамақтану адамның күніне 4-5 рет, одан жиі емес, белгілі бір сағатта тағамды қабылдауы.Кешке ұйқыға дейін 2-3 сағат бұрын ас ішуге болады,себебі асқазан түнде демалуы үшін.Ұйқыға жатуға дейін 4-5 рет, одан жиі емес күніне сүт,кефир, кисель, ішуге болады.ас қабылдау арасы 4-5 сағаттан аспауы керек. Асығыс ішкен ас, толық шайналмаған, сұйық тағамсыз қабылданған ас, ыстық пен суық тағамдар қосындыс ішек, асқазан ауруларына себеп болады.