Қарағанды облысы білім басқармасының Қарағанды…
«Ахмет Байтұрсынұлы атындағы мектеп-гимназиясы»КММ

Жасөспірімдердің дұрыс тамақтану негіздері

Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министірлігі

№41 ЖББ орта мектеп

 

 

«Жасөспірімдердіңдұрыс тамақтану негіздері»

 

10 «Ә» сынып жетекшісі:

Серікбаева Г.М.

 

Қарағанды 2012

 

Тақырыбы:Жасөспірімдердің  дұрыс тамақтану негіздері

Мақсаты:

1. Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы, денсаулыққа зиян тағамдар және арттық салмақтың зияндылығы  туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту.

2. Дүниетанымын, ой-өрісін , қызығушылығын арттыру.

3. Дұрыс тамақтануға және денсаулығын сақтай  білуге  тәрбиелеу.

 

Көрнекілігі:Интербелсенді тақта, суреттер.

Барысы

Мұғалім сөзі:- Балалар , бүгінгі тәрбие сағатымыздың тақырыбы «Жасөспірімдердің  тамақтану негіздері»

-Тәрбие сағатының мақсаты:

1. Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы, денсаулыққа зиян тағамдар және арттық салмақтың зияндылығы  туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту.

2. Дүниетанымын, ой-өрісін , қызығушылығын арттыру.

3. Дұрыс тамақтануға және денсаулығын сақтай  білуге  тәрбиелеу.

- Және бүгін бізде қонақта мектебіміздің медбикесі Алуа тате

- Құрметті оқушылар бүгінгі тақырыбымызға байланысты мен сендерге жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы туралы  мәлімет беріп кетсем.

-14-17 жастағы жасөспірімдердің тамақтану рационыңда 93г ақуыздар болуы керек, соның ішіңде май  өнімдері ақуызы 56г, майлар 93г, малдың майы 20 г, көмір суттегі 267г.

               Көптеген жасөспірімдер құнарсыз тамақтанады, ас мәзірінде мүлдем жеміс –жидектер, ет өнімдері, балық ,сүт өнімдері жоқ.  Бұл  жасөспірімдердің  өңі жүдеу, тез шаршайды, жұқпалы инфекция ауруларымен жылына  3-4рет аурады.

            Асты   уақтылы ішіп,    күнделікті ас мәзіріне жеміс-жидектерді, жұмыртқа, сүзбе, піскен ет, балық,  сүт өнімдерін молынан пайдаланып, таза ауада көбірек серуендеп, дене шынықтырумен айналысулары қажет.

            Дұрыс тамақтану – бұл ең алдымен тұрақты тамақтану.  Тұрақты тамақтану дегеніміз күніне 3-4 реттен кем емес, дәл белгіленген уақытта тамақтану, ал кешкі асты 19.00-ден кеш қалдырмаған жөн.

Дұрыс тамақтанбауға байланысты факторлары

1.Адам өмірінің ұзақтығы - 50%

2. Жастар арсында арасында - 80%

Дүрыс тамақтанбауға байланысты жастар арасында кездесетін аурулар

Йодтың жеткіліксіздігінен болатын аурулар - 16%

2. Семіздіктің байқалуы- 20-30%

3. Жүрек-тамыр аурулары

4. Рактың кейбір түрлері

5. Диабеттің пайда болуы.

      Оқушылардың жұмыстары

Балалар мен сендерді екі топқа бөлдім және сендерге тапсырма берген болатынмын. Бірінші топқа «Денсаулыққа зиян тағамдар», ал екінші топқа «Артық салмақтың зияндылығы» .

Сүрет салу 

Сүрет салу  бірінші топқа «Денсаулықтың достары», ал екінші топқа «Денсаулықтың қастары»  және салған суреттеріңді қорғауларын қажет.

5 минут уақыт беріледі.

 

Қорытынды:

  Мектеп медбикесіне сөз беру

Оқушылар мектеп медбикесіне денсаулыққа байланысты сұрақтар қоюларына болады.

Денсаулыққа байланысты тілек айту

-Балалар бір-біріне деген ыстық лебіздерін тілек айту арқылы білдірейік          

- Сендер тақтаға шығып, тақтадағы жүрекшелердің ішіне тілектеріңді жазуға болады.